Paardencoaching
“Met een spiegel op zoek naar authenticiteit”.
Het inzetten van een paard in een coachtraject is een middel om snel tot de kern te kunnen komen. Het sensitieve paard fungeert als een spiegel en reageert direct op non-verbale communicatie en intenties, die niet direct zichtbaar zijn, ook niet voor de coachee zelf. Coachees komen door dit middel vaak tot verbazingwekkende inzichten welke het coachtraject kunnen versnellen en verdiepen. Paardencoaching is zowel geschikt voor individuen als voor groepen en kan zowel ingezet worden als onderdeel van een coachtraject of als losstaande sessie. Er wordt nooit gereden, de oefeningen vinden plaats op de grond.
Werkwijze
Fase 1: de voorbereiding en doelen
De coachee wordt voor een dagdeel uitgenodigd op een externe trainingslocatie, waar betrouwbare paarden buiten klaar staan. Er zijn daarnaast professionele trainingsruimtes, waar zowel individueel als groepsgewijs gereflecteerd kan worden. Bij binnenkomst wordt de coachee op zijn gemak gesteld met een kopje koffie of thee. Vervolgens volgt er uitleg over het sensitieve paard als vlucht – en kuddedier. Ook komt de waarde en het waarom van het inzetten van een paard in een coachsessie of traject aan de orde. De deelnemers lichten in deze fase tevens hun coachdoelen toe.
Fase 2: de coachsessie met het paard
Gedurende een dagdeel vinden er gewoonlijk twee sessies met het paard plaats. De coachee stapt de “round pen” binnen waar het paard zich bevindt. Vaak krijgt hij een opdracht mee als “maak contact en laat het paard volgen”. Of “laat het paard afwisselend links en rechtsom om je heen draven”. Met of zonder “opdracht”, zodra de coachee de round pen instapt is hij voor het paard onderdeel van de kudde en zal het paard op de coachee reageren. De coach observeert en stelt gedurende de sessie vragen. Tussendoor wordt er gereflecteerd, waarbij het paard gewoon door zal gaan met spiegelen van de vaak onbewuste gevoelens en de intenties van de coachee. Resultaat is een betere balans tussen hoofd en hart. De coachee raakt door een paardencoach sessie weer aan de eigen authenticiteit.
Fase 3: het nazorggesprek:
Een coachsessie met een paard blijkt ook op de langere termijn nog “door te werken”. Het kan een heftige ervaring zijn, waardoor zelfs na weken nog “kwartjes” vallen in het dagelijks leven. Daarom volgt er na een periode van maximaal twee weken een nazorg gesprek. Zo kan de noodzakelijke steun geboden worden om bepaalde gebeurtenissen voor de coachee te kunnen duiden.