Uw volgende kandidaat is gearriveerd. Het blijkt een charmante persoon te zijn met een lang postuur. Aantrekkelijk, goed gekleed, kapsel piekfijn verzorgd. Deze persoon brengt u daarnaast door zijn stemming, vriendelijke lach en complimentjes in een goed humeur. U kunt zich direct voorstellen, dat deze persoon op de werkvloer de succesvolle leidinggevende is, die u zoekt.
De indruk van de kandidaat die u zich veelal onbewust gevormd heeft, verandert snel in overtuigingen. U bent er als selecteur ineens van overtuigd, dat dit de beste persoon is voor de functie. Uw overtuigingen transformeren in een keuze en handelingen. Ja, de kandidaat wordt aangenomen.
Hoe graag we het ook zouden willen, mensen zijn bijna nooit compleet objectief bij het vormen van hun oordeel. Uit onderzoek blijkt zelfs, dat het uiterlijk van een persoon een zekere invloed heeft op hoe wij hem of haar inschatten qua karakter en competenties. En dus ook of wij de sollicitant zien als geschikte kandidaat. De beschreven kandidaat is een aantrekkelijke verschijning, dus we denken alleen daardoor al dat de competenties uitzonderlijk zullen zijn. Dit wordt het Halo effect genoemd, een ‘cognitieve bias’ die in positieve zin uitvalt.
Behalve het ‘Halo effect’ zijn er nog veel meer onbewuste psychologische processen die het maken van een objectieve keuze bemoeilijken. Wat u hierbij kan helpen is het inzetten van psychologische testen of een assessment. Op deze wijze krijgt u een objectief beeld van de kandidaat om zo te komen tot de meest optimale match.
Meer weten?
Lees meer over assessment of neem vrijblijvend contact met op met Arbeid – en Organisatiepsycholoog Nicolette Raap via [email protected] of 06 4970 4463.